Ramowy program usługi
1. Anatomia stresu
- czym jest stres?
- bodziec a reakcja
- umiejętność uświadamiania sobie sytuacji stresującej i wybór reakcji na bodziec
- kajzerka racjonalnej terapii zachowań
- czy na pewno istnieje pozytywny stres
- typy stresu uświadomione i nieuświadomione
- uwalnianie od autopilota (reakcji bezrefleksyjnych)
- poznanie własnych reakcji automatycznych
- uważność zachowań
- wyzwalacze z „działań nawykowych”
- jak być „tu i teraz”- antidotum na ruminację i czarne scenariusze przyszłości
2. Techniki oddychania
MODUŁ 01. TESTY
- Badanie wzorców oddechowych
- Testowanie tolerancji na CO2
- Śledzenie postępów
MODUŁ 02: MIĘŚNIE ODDECHOWE
- Mechanika oddychania
- Wzmacnianie mięśni oddechowych
- Oddechowa rozgrzewka
MODUŁ 03. ODDYCHANIE NOSOWE
- Korzyści oddychania nosem
- Oddychanie nosem podczas treningu
- Wpływ na zdrowie
MODUŁ 04. Tlenowa Przewaga® i ODDECH BUTEYKO
- Korzyści treningu hipoksja-hiperkapnia
- Trening oddechowy w życiu codziennym
- Symulacja treningu wysokościowego
MODUŁ 05. PRAKTYCZNE ZASTOSOWANIE
- Praca z oddechem i trening umysłu
- Przygotowanie przed zawodami
- Wpływanie na poziomy pH
3. Ergonomia miejsca pracy
Ergonomia w pracy – wprowadzenie
Wymiary antropometryczne a konstrukcja przestrzenna stanowiska pracy – jak dostosować
stanowisko pracy do wymiarów ciała użytkownika.
Ergonomiczne stanowisko pracy
- naturalna budowa ciała: jak ustawić i ustabilizować kręgosłup, biodra, barki
- dlaczego dobrze ustawiony i stabilny kręgosłup jest aż tak ważny?
- przygotowanie kręgosłupa
- aktywne miejsce pracy
- tworzenie stojącego miejsca pracy
- tworzenie miejsca pracy z komputerem
- dlaczego niewydolność mięśni pośladkowych jest zagrożeniem dla kręgosłupa lędźwiowego?
- dlaczego mięsień poprzeczny brzucha jest centrum kontroli mięśniowej pasa miednicznego ?
Cel edukacyjny
Pobudzenie świadomości zdrowego stylu życia, metody regeneracji, podniesienie wydajności osobistej i zawodowej, ergonomii i higieny miejsca pracy, wykształcenie zdrowych nawyków ruchowych, podniesienie odporności psychicznej i odporności na stres, komunikacja w zespole, przyswojenie wiedzy z dziedziny dietetyki i zdrowego żywienia.
Efekty uczenia się
- umiejętność wykorzystania technik zarządzania stresem
- umiejętność wykorzystania technik relaksacji
- nazywanie i zarządzanie emocjami
- umiejętność przystosowania stanowiska pracy do bezpiecznej pracy
- umiejętność wykorzystania ćwiczeń i technik ruchowych w prewencji urazów kręgosłupa
- nabycie technik oddechowych
- umiejętność zastosowania poprawnych wzorców ruchowych
- umiejętność komunikacji w zespole, komunikacji z klientami, partnerami
Jesteś zainteresowany/na szkoleniem? Skontaktuje się z nami: Kontakt